Citate interesante

„Domnia-ta trebuie să ştii, fiindcă ai trecut prin viaţă, că lumea asta a noastră e supusă vremurilor, şi când vine o vreme care aduce vărsatul, când vine una a ciumei dătătoare de moarte, după cum vine vremea când se prăpădesc toate viile, când se omoară oamenii, sau când nu se mai face dreptate nimănui, şi aşa vine când o vreme, când alta. Prin urmare, întorcându-ne de unde am pornit, vreau să spun că împotriva rânduielii acesteia nimic nu se poate face.”

… … …

„Şi să nu vă vină a râde când am să vă spun că, dacă aţi lua mai bine seama, aţi vedea că de atâta amar de ani se pare că lumea e supusă la tot felul de vremuri, numai la aceea de a face bine, nu; ba, dimpotrivă, se supune altor vremuri, cu totul potrivnice, care ţin de nu se mai isprăvesc.”

„Povestea a treizeci şi treia” din „Nuvele italiene din Renaştere”, Editura pentru literatură universală, Bucureşti 1964, traducere de Florin Chiriţescu

„Citate interesante” mi se pare un titlu mai potrivit decât „Citate favorite”, numele jocului găzduit acum pe blogul Suzanei.

7 răspunsuri

  1. A republicat asta pe VERONICISME.

    Apreciază

  2. Mereu s-au scris lucruri importante, insa nu stiu daca la astfel de idei oamenii percuteaza. Sau poate isi aduc aminte doar cand au o nevoie si atunci este un picut cam tarziu.
    Analogia cu ce semeni aia culegi ar fi fost ideal sa fie inteleasa si legat de ceea ce gandim si facem. Si totusi nu e prea complicat sa intelegi asta. A face bine ar trebui sa fie firescul si totusi nu e chiar asa.
    In ultimul an am inceput sa iau revista Cosmos. Are niste scrieri mai aparte. Poate o stii si tu. Este o idee acolo intr-un articol care vorbeste despre „cat de liber(a) esti cu adevarat”?
    Citez: „Suntem in epoca informatiei, a comunicarii, a inovatiei, gasesti oportunitati la tot pasul. Este o noua energie, cu totul. Singura chestie este sa nu pici in capcanele tiparelor si conditionarilor vechi, caci te vor trage la fund ca un pietroi, Ce inseamna asta mai exact? Inseaman ca vechile metode nu mai functioneaza. Inseamna ca nu prea mai merge sa faci chestii fara sa tii cont de omeni(r)e… Intr-adevar nu poti sa schimbi DESTINATIA peste noapte, dar poti schimba DIRECTIA peste noapte.”
    Cand am citit textul tau mi s-a parut cumva legat si de aceasta idee… 🙂

    Multumesc mult, draga Vero pentru inscriere. Si imi place si titlul pus, mai ales ca interesant este un cuvant ce a declansat in mintea mea multe cautari mai aparte. 😀
    O saptamana frumoasa! ❤

    Apreciat de 1 persoană

    1. A face bine nu e firescul, şi e normal să nu fie, pentru că omul e o fiinţă egoistă. „Mai aproape dinţii ca părinţii” – e deviza majorităţii, deşi cei conştienţi de asta reprezintă o minoritate. Încă şi mai puţini sunt cei în stare să şi-şi înfrângă egoismul înnăscut. Şi se poate spune că ţi l-ai înfrânt dacă, de exemplu, mort de foame fiind, poţi să renunţi la ultima ta bucată de pâine, împărţind-o unor copii care plâng şi ei de foame. (Înfrângerea egoismului e, de fapt, înfrângerea instinctului de conservare.)

      Ziare şi reviste nu citesc. Am dinainte de ’89 alergie la aşa ceva – şi la emisiunile de ştiri. Dar acum citesc din când în când câte un articol link-uit de câte cineva pe Facebook sau pe câte-un blog.

      Părerea despre libertate mi-am spus-o aici: https://verojurnal.wordpress.com/2021/04/22/uneori-sad-si-cuget/. Şi aş adăuga că, după părerea mea, în prezent balanţa lege-libertate şi-a pierdut echilibrul. Poate şi-l va recăpăta, dacă părţile care o clatină acum îşi vor găsi (cât mai repede) un numitor comun – ceea ce, o spun cu părere de rău, mi se pare imposibil. Cred că revoltele populare, care se intensifică şi se înmulţesc pretutindeni (şi despre care nu prea primim informaţii oficiale), fie vor fi reprimate sângeros (nu doar cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc) şi un sistem de legi abuzive va lua în stăpânire planeta (sau o mare parte a ei), fie vor triumfa prin trecerea forţelor de ordine de partea mulţimii şi actualele puteri vor fi detronate fără a exista ceva de pus în loc, adică vom avea parte de anarhie şi de legea junglei.
      Revoltele ar putea triumfa şi fără să se ajungă la anarhie, aşa cum s-a întâmplat în ’89, dacă aşa-numita „ocultă mondială”, care a pus atunci capăt experimentului socialism-comunism, va găsi de cuviinţă să pună capăt experimentului pandemie-vaccinare. În acest fericit caz, vom rămâne doar cu experimentul neomarxism, al cărui sfârşit eu una nu cred c-o să-l prind, căci sunt deja prea bătrână, timpul nu mai e de partea mea.

      Cele de mai sus reprezintă părerea mea personală, pe care nu vreau s-o impun nimănui – dar pe care nici n-o să mi-o schimbe nimeni, atâta vreme cât omenirea n-o s-o pornească măcar într-o altă DIRECŢIE. 😀

      Îţi mulţumesc dacă ai avut răbdare să-mi citeşti toată poliloghia şi, la rândul meu, îţi doresc şi eu o săptămână frumoasă! ❤

      Apreciază

  3. Chiar am avut rabdare pentru ca ceea ce ai spus este perfect logic. Iti dau dreptate, insa cumva refuz aceste aberatii care se intampla, poate din cauza felului meu de a fi. Acum as spune de un optimism moderat. Este la fel de adevarat ca exista un dezechilibru major si periculos pe planeta, insa continui sa simt o componenta cumva care nu se potriveste.
    Sunt unii infinit bogati si puternici. Ce motiv ar avea sa genereze extinctia rasei umane?
    Pentru ca asa cum merg lucrurile…

    Oricum, multumesc, Vero pentru acest schimb de ganduri.
    Imi doresc si mie si tie si tuturor, sa ne pastram mintea intreaga ca sa putem gandi cat mai corect. Mi se pare cel mai important! ❤️

    Apreciat de 2 persoane

    1. Nu cred că e vorba de extincţie, poate doar de o reducere a populaţiei, de un control care să nu pară control, poate că au nevoie să experimenteze acest tratament (ca să-i zic aşa) cu ARN mesager pe un număr foarte mare de oameni, ca să ştie în ce măsură şi cu ce riscuri poate fi folosit ulterior pentru un soi de control genetic, în diverse privinţe…
      Dar asta e o simplă speculaţie de-a mea, poate că am citit prea mult SF. 😀
      Ai dreptate, esenţial e să ne păstrăm mintea întreagă, ferindu-ne de atracţia către extreme fără fundament logic. ❤️

      Apreciat de 1 persoană

  4. Am vrut sa-ti spun ca jocul citatelor e deschis!
    O saptamana spornica sa ai!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulţumesc, Suzana!

      Spornică să fie şi săptămâna ta!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.